De geit is een middelgroot hoefdier dat al duizenden jaren lang door de mens als huisdier wordt gehouden. Daarmee zijn ze één van de langst gedomesticeerde diersoorten van de wereld. Tegenwoordig zie je geiten in Nederland veel op boerderijen waar ze voornamelijk worden gehouden voor hun melk.
Geiten komen oorspronkelijk uit berggebieden in Afrika, Iran en Turkije. Al meer dan tienduizend jaar geleden werden ze door mensen gedomesticeerd, waarna ze zich langzaamaan verspreidden over de rest van de wereld. De mens bedacht dat het handig zou zijn om geiten bij zich te houden. Ze maakten de geiten tam en gebruikten ze voor melk en vlees. De geiten die je in Nederland veel ziet stammen waarschijnlijk af van de bezoargeit en de schroefhoorngeit.
Geiten zijn er in honderden verschillende soorten en rassen, dus het is lastig om iets algemeens te zeggen over het uiterlijk van de geit. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze goede zintuigen hebben. Zo kunnen ze uitstekend zien, horen en ruiken. Op die manier kunnen ze in het wild nabije vijanden makkelijk signaleren.
Het verschil tussen een mannetjesgeit en vrouwtjesgeit is duidelijk te zien. Een vrouwtjesgeit heeft uiers. Een mannetjesgeit heeft een sik en is een stuk groter dan een vrouwtjesgeit.
De geit is een sociaal dier dus je doet hem zeker geen plezier als je hem alleen houdt. Geiten hebben het liefst een andere groep geiten om zich heen, maar met schapen of paarden kunnen ze ook goed samenleven. Geiten zijn nieuwsgierige dieren die houden van spelen, klauteren en klimmen. Houd je thuis geiten? Zet dan een aantal klimobjecten voor ze neer, dat zullen ze heerlijk vinden.
Geiten zijn gevarieerde eters. Door hun verleden als bergdieren zijn ze vooral knabbelaars in plaats van grote eters. Het dieet van een hobbygeit bestaat in het algemeen uit gras, hooi en wat brokjes. Daarnaast knabbelen ze dus graag aan takjes, bladeren en planten; alles wat ze maar tegenkomen. De geit eet vrijwel alles, het zijn geen kieskeurige eters.
Een geit is geslachtsrijp als ze ongeveer een jaar oud is. Tussen augustus en maart is ze een aantal perioden rits, oftewel bereid om te paren. In diezelfde periode verspreidt een bok een sterke geur die ervoor zorgt dat geiten door hem gedekt willen worden. Is ze eenmaal bevrucht, dan duurt het zo’n vijf maanden voordat ze bevalt.
Wil je geiten houden, dan moet je op een aantal dingen letten. Zo moet je regelmatig de hoeven bekappen, want anders worden die te lang. Daarnaast is het nodig om ze een aantal keer per jaar te ontwormen. Geiten kunnen net als mensen ziektes oplopen. Zo kunnen ze koorts oplopen of spijsverteringsproblemen krijgen, wat terug te zien is in de ontlasting. Daarnaast zijn er een aantal infectieziektes die geiten kunnen oplopen, zoals CAE. Deze ziekte is dodelijk en zorgt voor ontstekingen in de hersenen of gewrichten. Ook bekend is de Q-koorts, die bij geiten zorgt voor abortussen en ook besmettelijk is voor de mens.
Geiten zijn goede klimmers, die veel op steile rotsen voorkomen. Sommige geiten klimmen zelfs in bomen. Wilde geiten komen dan ook vooral voor in bergachtige streken in zuiden van Europa, Centraal- en Zuidwest-Azië en Noordoost-Afrika tot het Ethiopisch Hoogland. Op een plat terrein is de geit namelijk traag en dit maakt hem dan een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Ze kunnen overleven in barre omstandigheden. Geiten leven in het wild vooral in grote groepen, dit noem je ook wel kuddes.
Vanaf een temperatuur van ongeveer 25 á 30 graden ondervindt de geit negatieve gevolgen van de hitte. De geit zal dan zo snel mogelijk proberen te ademen om zoveel mogelijk warmte te verliezen, er ontstaat hittestress. Een gevolg hiervan kan zijn dat de geit neervalt van de hitte. Omdat veel mensen zich hier niet van bewust zijn kan DierNL dit onder de aandacht brengen. Zo kan DierNL tips geven hoe hittestress bij geiten kan worden tegengegaan. Zo hopen wij dat in de toekomst meer mensen zich bewust zijn van de gevolgen van hittestress bij geiten.
In Nederland worden nog altijd vele dieren verwaarloosd en aan hun lot overgelaten. Help deze dieren.