Telefoon: 055 – 785 62 68
DierNL
kat op hek

De kat

De kat hoort bij de familie katachtigen. Zodra er gesproken wordt van een vrouwelijke kat, is het woord poes gangbaar. Een mannelijke kat is een kater en een jonge kat is een kitten. Het is altijd leuk om je spreekbeurt over katten te houden. Heb je zelf een kat thuis? Dan is het leuk om je klasgenoten daar over te vertellen. En door je spreekbeurt over katten te houden weet je straks alles over ze.

Download de spreekbeurt

De geschiedenis van de kat

De kat is een van de oudste huisdieren van de mens. De oudste kat die is gevonden is van ongeveer 9500 jaar geleden. Deze is gevonden in Cyprus. Katten werden meegenomen door immigranten uit Klein-Azië, die al katten als huisdier hadden.

Rond 3000 jaar voor Christus hadden de Egyptenaren al katten in huis. Toen de nomadische jager landbouwer werd, was het van belang dat zijn oogst beschermd werd tegen muizen en ratten. Katten kwamen af op deze muizen en ratten en er begonnen zich steeds meer katten te vestigen in Egypte. Katten waren bijzonder handig om de oogst te beschermen omdat zij ’s nachts op pad gingen, op hetzelfde moment waarop de muizen en ratten in actie kwamen. De Egyptenaren kregen hierdoor steeds meer waardering voor de katten en begonnen ze als erg nuttig te beschouwen. Dit had als gevolg dat steeds meer Egyptenaren katten in huis namen. Door de bescherming die de katten verleenden kregen ze een goddelijke status.

poes

Kenmerken van de kat

Per ras verschilt het hoe de kat eruitziet. Er bestaan enorm veel verschillende kattenrassen, namelijk bijna vijftig rassen wereldwijd! De meeste huiskatten wegen zo’n 4 tot 5 kilo. Er bestaan rassen die maar 2-3 kilo zijn, maar ook die boven de 10 kilo uit kunnen komen! Er zijn drie categorieën kattensoorten: kortharige katten, half langharige katten en langharige katten. Sommige raskatten ontstaan toevallig, maar meestal ontstaan ze door mensen die experimenteren met fokken. Hieronder zie je een lijstje met de tien populairste raskatten ter wereld:

Aan verschillende signalen van het gedrag valt te zien hoe de kat zich voelt. Zo voelt een kat zich goed zodra hij zijn gezicht langs je been of langs meubels wrijft. Dit laat zijn geur achter waardoor de kat zich kan binden aan zijn baasje.  Zodra een kat gaat mauwen betekent dit dat hij iets van je nodig heeft. Denk hierbij aan voeding of aandacht. Het spinnen van een kat laat zien dat hij tevreden is. Daarnaast kan het ook betekenen dat hij van streek is. Als een kat gromt of blaast kan hij zowel boos als bang zijn. Het is dan van groot belang om de kat niet op te tillen. Katten communiceren met elkaar door een verandering in toonhoogte.

Wat eet een kat?

Katten zijn “carnivoren”. Dat betekent dat ze alleen vlees eten. Katten zijn dan ook echte jagers. Heb je wel eens goed gekeken naar hun klauwen en tanden? Die hebben ze zodat ze op hun prooi kunnen jagen. Als je zelf een kat hebt dan heb je misschien ook wel gemerkt dat katten soms terug komen met een muis die ze hebben gevangen.  

Katten hebben genoeg aan twee maaltijden per dag, bijvoorbeeld:

Een kat drinkt alleen water. Het is goed dat je het water van de kat vaak ververst, zodat een kat altijd vers en schoon water kan drinken.

gedrag katten

Voortplanting en geboorte

Katten hebben vaste tijden in het jaar dat ze kinderen krijgen. Natuurlijk zijn er ook katten die zich hier niet aan houden, maar de meeste katten krijgen een nestje in het voorjaar (meestal in maart en april). In de natuur is dit voor de kat dan ook het handigst. Op dat moment is er veel meer voedsel aanwezig in de omgeving en is een nestje makkelijker groot te brengen.

Jonge, pasgeboren “baby” katten noemen we kittens. Bij de geboorte kunnen de kittens nog niks zien, ze worden blind geboren! Het is belangrijk om de kittens te laten opgroeien bij hun moeder. Het liefst zelfs nog wat langer. Daarna kan de kitten zich als het goed is zelf ook redden.

De kat als huisdier

Een kat als huisdier is heel gezellig. Katten zijn vaak aanhankelijk en vinden het fijn om geaaid te worden of op schoot te zitten. Er zijn altijd wel katten die het niet leuk vinden, maar de meeste katten vinden het leuk om aandacht van je te krijgen. Laat de kat zelf bepalen of hij/zij toenadering zoekt en dwing hem niet. De meeste katten geven wel graag kopjes en alle katten spinnen als ze zich blij en tevreden voelen. Sommige mensen nemen een kat omdat ze last van muizen hebben. Als je last van muizen heeft is de kat een uitstekend middel om de muizen mee te bestrijden.

De kat in het wild

In woonwijken, in natuurgebieden, op flatjes en bij boerderijen; overal vind je katten. Dit zijn huiskatten. De meeste worden door mensen verzorgd, maar sommigen katten leven in de natuur en zorgen voor zichzelf. Verwilderde huiskatten zijn alleen geen wilde katten.

De wilde kat is een eigen soort, die wel verre familie van onze huiskat is. De wilde kat kwam zelfs al lang vóór de huiskat in Nederland voor. Lang was de wilde kat weg, maar de wilde kat is nu helemaal terug. Een wilde kat is grijs, bruin of soms rossig, met een donkere tekening, die op de flanken meestal wat vager is. De staart is dik, met drie tot vijf zwarte ringen, en eindigt in een stompe zwarte punt. Over de rug loopt een zwarte streep, die eindigt vóór de staart.

Leuke weetjes

Wist jij dat…

DierNL en de kat

Er leven nog teveel zwerfkatten in Nederland, net als katten die mishandeld en verwaarloosd worden. DierNL zet zich in om aandacht te vragen voor dierenwelzijn en dierenleed. Door het geven van financiële steun aan instanties die zich inzetten voor het welzijn van dieren kunnen zij de zwerfkatten redden. Deze instanties kunnen de katten in het wild vangen om ze onder te brengen in een asiel waar ze de juiste zorg kunnen krijgen en hopelijk weer een nieuw baasje krijgen.

Stiching DierNL

Help de dieren in nood

In Nederland worden nog altijd vele dieren verwaarloosd en aan hun lot overgelaten. Help deze dieren.

Word donateur

Initiatieven die DierNL o.a. ondersteunt

Bekijk hier al onze projecten

Contact

Honingzwam 127, 7324 CC APELDOORN

Telefoon: 055 – 785 62 68

KVK-nummer: 61863157