Telefoon: 055 – 785 62 68
DierNL
paard

Het paard

In dit artikel vind je handige informatie over paarden voor je spreekbeurt. Een paard is een zoogdier en wordt gezien als een ‘edel dier’. Dit betekent dat we bij het paard de termen 'hoofd', 'mond' en 'benen' gebruiken. Het paard is van veel meiden, maar ook jongens, het lievelingsdier. Je klasgenootjes zullen het te gek vinden om nog meer informatie te ontvangen over het paard!

Download de spreekbeurt

Geschiedenis van het paard

Het paard leeft al miljoenen jaren en in die tijd is het leven van het paard enorm veranderd. Van oorsprong is het paard een wild dier, maar door de mens is het paard getemd tot een tam dier. De eerste getemde paarden werden gebruikt als vervoersmiddel, de mensen zagen als voordeel van het paardrijden dat het minder vermoeiend was dan lopen. Naast het gebruik als vervoersmiddel werd het paard gebruikt op de boerderij als trekvoertuig voor bijvoorbeeld een ploeg. Maar na de komst van de auto en landbouwvoertuigen was het paard niet meer nodig. Vanaf toen is het paard een gezelschapsdier geworden en worden er wedstrijden met paarden gehouden.

Er bestaan wel meer dan 200 paardenrassen. Verschillen in rassen kun je zien aan de bouw en de kleur van een paard.

Kenmerken van het paard

Het paard heeft zoals we al zeiden net als de mens 'hoofd', 'mond' en 'benen'. Een paard is een planteneter. Paarden hebben hoeven waar de mens hoefijzers onder doet. De hoefijzers zorgen voor bescherming als het paard over verharde wegen loopt. Een paard heeft 36 tanden met aan de voorkant snijtanden. Met de snijtanden kan het paard het gras lossnijden. Achterin de bek heeft het paard kiezen waarmee het paard het gras vermaalt.

paard

Paarden hebben de grootste ogen van alle landzoogdieren. De ogen van een paard zitten aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor hebben ze een breed gezichtsveld van wel 350 graden. Paarden hebben een uitstekend dag- en nachtzicht. Paarden zien objecten bijna hetzelfde als mensen, alleen zien paarden vooral grijs, wit, groen, blauw en gele tinten. Paarden zien voorwerpen met de kleur rood in geelgroen.  Verder hebben paarden een goed gehoor en een sterk reukvermogen. Hun reukvermogen is zelfs beter dan dat van mensen. Paarden hebben ook een goed evenwichtsgevoel. Een paard voelt alles, zo kan hij precies voelen waar een insect op het lichaam landt. De smaak van een paard is ook goed ontwikkeld, dit stelt een paard in staat om eten te sorteren om zo het lekkerste op te eten.

Doordat paarden vroeger op de steppe leefden moesten zij een manier vinden om niet telkens door roofdieren te worden aangevallen. Ze hebben zich daarom aangeleerd om staand te slapen. Het paard zit dan in een lichte slaap en kan zo niet door de benen zakken. Hierdoor is het altijd op zijn hoede voor gevaar en kan het vluchten als het nodig is.  

Wat eet het paard?

Paarden behoren tot de planteneters. Ze herkauwen hun voedsel niet, iets wat koeien bijvoorbeeld wel doen. Om je paard in topconditie te houden moet je het paard de juiste voeding geven. Het eten dat je een paard het beste kan geven is gras of kuil. Hooi en mais is ook goed voedsel voor een paard. Je kunt je paard ook paardenbrokken geven. Een paard is het grootste gedeelte van de dag met eten bezig. Ongeveer zestig procent van de dag besteedt het aan eten. Het is daarom belangrijk dat een paard de hele dag door onbeperkt eten tot zijn beschikking heeft. Het gaat hier dan vooral om gras of hooi. Het is ook belangrijk dat een paard een liksteen heeft. Een liksteen is een groot blok zout waar het aan kan likken. De liksteen is bedoeld om het tekort aan natrium en andere mineralen aan te vullen, wat niet genoeg in het voedsel zit dat paarden eten.

Voortplanting en geboorte

Merries zijn om de drie tot vier weken vruchtbaar. Ze zijn het sterkst vruchtbaar in de maanden februari en augustus. Bij kleinschalige paardenhouders vindt het dekken meestal plaats op een natuurlijke manier, dit gebeurt via dekking door de hengst. De zwangerschap duurt elf maanden. De geboorte van een veulen gaat meestal erg snel. Vaak kijkt er iemand op afstand mee om zeker te weten dat de geboorte goed verloopt. Het veulentje drinkt na de geboorte melk van de moeder. Deze melk beschermt het veulen tegen ziekten. Het veulentje blijft na de geboorte vijf tot zes maanden bij zijn moeder.

Het paard als huisdier

Vroeger werden paarden voornamelijk als werkpaarden gehouden, inmiddels worden paarden al heel lang als huisdier gehouden.

Het is belangrijk dat een paard genoeg beweging krijgt, door bijvoorbeeld met hem te gaan rijden. Daarnaast is het voor de huid belangrijk dat het paard regelmatig wordt geborsteld. Een paard kan kreupel worden zodra er steentjes of andere kleine voorwerpen in zijn hoeven terecht komen, en daarom is het belangrijk om dit regelmatig te controleren. Tot slot is het goed om jaarlijks het gebit te laten controleren door een paardentandarts. 

pony

Het paard in het wild

Een paard is een kuddedier. In het wild leven paarden samen met hun soortgenoten. Het is veiliger om in een groep te zijn, zo zijn ze moeilijke prooien voor roofdieren. De grootte van deze kuddes verschilt, het kunnen drie tot vier paarden zijn maar dit kan ook uitlopen tot een groep van honderden paarden. 

Leuke weetjes

DierNL en het paard

Tegenwoordig zijn er helaas steeds meer verwaarloosde paarden in Nederland. Deze paarden hebben bijvoorbeeld moeten lijden aan ondervoeding. Veel eigenaren hebben niet de kennis of de middelen om hun paard naar behoren te verzorgen. DierNL kan hier iets aan doen door het geven van informatie en vergroten van de kennis over het verzorgen van paarden. Hopelijk kunnen we zo het aantal verwaarloosde paarden in ons land terugdringen.

Stiching DierNL

Help de dieren in nood

In Nederland worden nog altijd vele dieren verwaarloosd en aan hun lot overgelaten. Help deze dieren.

Word donateur

Initiatieven die DierNL o.a. ondersteunt

Bekijk hier al onze projecten

Contact

Honingzwam 127, 7324 CC APELDOORN

Telefoon: 055 – 785 62 68

KVK-nummer: 61863157