Telefoon: 055 – 785 62 68
DierNL
pinguïns

De pinguïn

Iedereen weet wel wat een pinguïn is, maar bijna niemand weet dat er in totaal zeventien verschillende soorten zijn! Ook weet iedereen dat pinguïns in koude gebieden leven, maar niet iedereen weet dat ze ook op hele warme plaatsen te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Afrika. Houd jij een spreekbeurt over de pinguïn, dan weet je er straks alles over.

Download de spreekbeurt

Geschiedenis van de pinguïn

Volgens wetenschappers zijn pinguïns relatief jonge vogels. De laatste gezamenlijke voorouder van de moderne pinguïnsoorten waggelde zo’n 20 miljoen jaar geleden over aarde. Er bestonden voor die 20 miljoen jaar geleden ook al pinguïnachtige vogels. Zoals de reuzenpinguïn die 36 miljoen jaar geleden leefde in wat nu Peru is. Of de Waimanu’s, de oudst bekende pinguïnachtige dieren, die 60 miljoen jaar geleden leefden in het huidige Nieuw-Zeeland.

Kenmerken van de pinguïn

Een pinguïn loopt niet, maar waggelt. Het lichaam van de pinguïn is zeer geschikt om zich te kunnen voortbewegen in het water. Als een pinguïn jaagt op andere vissen trekt hij zijn kop tussen zijn schouders zodat hij nog beter kan voortbewegen. Waar de meeste vogelsoorten vleugels hebben om mee te vliegen hebben pinguïns vleugels om mee te kunnen zwemmen. Het lijkt alsof pinguïns door het water vliegen doordat ze hun platte vleugels op en neer slaan. Pinguïns hebben een dikke vetlaag vlak onder hun huid waardoor ze goed warm kunnen blijven. Sommige pinguïns zijn zo goed beschermd tegen de kou dat ze oververhit raken!

Pinguïns leven in grote groepen. Als de ouders op jacht gaan blijven de kleine pinguïns op het land. Want als de kleintjes in het water gaan vriezen ze dood. Als de ouders weg zijn past de groep op de baby. De vader en moeder gaan dan bijvoorbeeld eten halen. De baby gaat pas mee als hij alle veren heeft.

pinguïn close up

Wat eet een pinguïn?

Hier kunnen wij kort antwoord op geven: een pinguïn eet vis. Hoe groter de snavel van de pinguïn, hoe groter de vissen zijn die hij het liefste eet. Ook kun je gerust zeggen dat een pinguïn in verhouding heel veel eet. Als een pinguïn een gewicht heeft van 5 kilo, kunnen ze op één dag wel 4 kilo vis eten. Zo wordt de pinguïn dus bijna twee keer zo zwaar.

Mocht het zo zijn dat er even geen vissen in de buurt zijn om op te eten, dan is dat geen enkel probleem. Pinguïns kunnen in noodgevallen ook best een aantal weken zonder eten.

Aan de grootte en vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pinguïn is. Konings- en keizerspinguïns die op pijlinktvis jagen hebben een lange, tangvormige snavel. Kleinere pinguïns die vooral vis en krill eten hebben kortere, stompere snavels. Een pinguïn kan een vis vast houden door stekels op zijn tong.

Voortplanting en geboorte

De meeste pinguïns krijgen één keer in het jaar jongen. Pinguïns verzamelen in hele grote groepen, die we ook wel kolonies noemen, op het strand of een andere broedplaats. Hier worden de eieren in nesten gelegd en uitgebroed. Het is heel verschillend hoe lang het duurt voordat de eieren uitkomen. De kleinste pinguïns komen vrij snel uit het ei, ongeveer na drie weken. De grotere pinguïnsoorten hebben iets langer nodig, soms wel twee maanden.

Tijdens de periode dat de eieren uitgebroed worden moeten de ouders goed opletten. Dit is trouwens nog niet voorbij als de eieren uitgekomen zijn. Continu liggen er gevaren op de loer. Zo zijn eieren die nog niet uitgekomen zijn erg in trek bij roofdieren en ook jonge pinguïnkuikentjes vallen veel in de smaak. Daarom past één van de ouders altijd op de kuikentjes en gaat de andere ouder op zoek naar voedsel.

Een pinguïn als huisdier

Pinguïns zijn groepsdieren, dus je kunt niet maar één pinguïn houden. Ook heeft een pinguïn meer nodig dan een kleine vijver. En is er wel een dierenarts in de buurt die weet hoe hij een zieke pinguïn moet verzorgen? Een pinguïn als huisdier is dus niet zo goed als je maar één pinguïn hebt. Maar het wordt ook weer zo druk als je er meerdere moet hebben. En wat kost dat wel niet? Nee, een pinguïn kun je maar beter niet als huisdier nemen. Wil je toch graag eens een pinguïn in het echt zien, dan kun je het beste naar de dierentuin of een dolfinarium gaan. 

Pinguïns in het wild

De meeste pinguïns leven op de Zuidpool. Ze leven langs de kust en leven niet meer dan een paar kilometer van het water af. Ze leven in de koudste wateren van de wereld. In warmere wateren zijn er teveel vijanden te vinden zoals bijvoorbeeld de haai.

groep pinguïns

Er zijn ook pinguïnsoorten die leven in warmere gebieden, zoals Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Het zuidpoolgebied wordt alleen bedreigd door het broeikas effect. Dit betekent dat het ook bij de pinguïns steeds warmer wordt. Hierdoor worden verschillende pinguïnsoorten met uitsterven bedreigd.

Leuke weetjes

Wist je dat...

DierNL en de pinguïn

De aarde warmt steeds meer op en wij als mensen hebben hier een grote invloed op. DierNL geeft informatie aan en verzorgt educatie voor volwassenen en de jeugd om hen zo meer bewust te maken van de problemen die dit voor dieren met zich meebrengt. Daarnaast informeert DierNL mensen over de initiatieven en oplossingen die een verschil kunnen maken.

Stiching DierNL

Help de dieren in nood

In Nederland worden nog altijd vele dieren verwaarloosd en aan hun lot overgelaten. Help deze dieren.

Word donateur

Initiatieven die DierNL o.a. ondersteunt

Bekijk hier al onze projecten

Contact

Honingzwam 127, 7324 CC APELDOORN

Telefoon: 055 – 785 62 68

KVK-nummer: 61863157