Telefoon: 055 – 785 62 68
DierNL
tijger

De tijger

De tijger, een mooi en interessant onderwerp voor je spreekbeurt. De tijger is een jagend roofdier en wordt wel gezien als de koning van de jungle. Tijgers zijn de grootste katachtigen ter wereld en worden gekenmerkt door hun bekende zwart gestreepte oranje-gele vacht.

Download de spreekbeurt

Geschiedenis van de tijger

De verste voorvader van de tijger was de sabeltandtijger. De sabeltandtijger leefde ongeveer een miljoen jaar geleden in het noorden van Azië. De sabeltandtijger is aan het eind van het Pleistoceen uitgestorven. Een reeks ijstijden zorgde ervoor dat de tijger naar mildere streken moest trekken. De tijgers die bleven en de kou overleefden, zijn nu de voorvaders van de Siberische tijger. 

Kenmerken van de tijger

De tijger heeft zijn naam ‘koning van de jungle’ te danken aan de Chinezen die in de zwarte strepen op het hoofd van de tijger een teken zien. En dat teken heet ‘Wang,’ wat koning betekent. Een tijger is geen sociaal dier en leeft alleen. Met hun urine markeren tijgers hun territorium en met hun klauwen maken ze afdrukken op bomen. Tijgers zijn hele goede zwemmers.

tijger

Er leven over de hele wereld zes verschillende soorten tijgers. Dit waren er eerst negen maar helaas zijn er al drie soorten tijgers uitgestorven. In totaal leven er ongeveer nog zo'n 3900 tijgers. De volgende soorten tijgers leven nog:

De tijger kenmerkt zich door zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. Het streeppatroon van de tijger is uniek, net als de vingerafdruk van een mens. Een tijger heeft lange snorharen die hij gebruikt om de weg te vinden als het donker is. De staart van de tijger houdt hem in balans bij een sprong. Een tijger kan wel 6 meter hoog springen. Als de tijger kwaad is slaat hij met zijn staart om hem heen.

Een tijger communiceert door middel van urine om zijn territorium af te bakenen en met gebrul om vijanden op afstand te houden. Het gebrul van een tijger is tot wel vier kilometer afstand te horen. Tijgers begroeten elkaar door te spinnen.

Wat eet een tijger?

Tijgers zijn vleeseters en eten het liefst herten en wilde zwijnen. Hiermee zorgen ze ervoor dat er niet te veel grazers in de omgeving komen die alles kaalvreten. Een tijger jaagt het liefst alleen in de schemering of ’s nachts. De gestreepte vacht is hierbij een goede camouflage. Als de tijger een prooi ziet besluipt hij de prooi uiterst voorzichtig en wacht op het juiste moment om de prooi aan te vallen. Tijgers jagen het liefst in wat dichtbegroeide gebieden zodat de prooi hen niet te slim af kan zijn. In de open velden valt de tijger namelijk te veel op. Een tijger is één bonk aan spieren en heeft indrukwekkende tanden en levensgevaarlijke klauwen waar hij zijn prooi mee verslindt. Een tijger kan hierdoor ook beren en waterbuffels aan.

Voortplanting en geboorte

De mannelijke tijger kan jonkies krijgen vanaf dat hij ongeveer vijf jaar is. De vrouwelijke tijger vanaf dat zij ongeveer vier jaar oud is. Tijgers zoeken elkaar op, meestal in het voorjaar, om te gaan paren. Zodra de vrouwelijke tijger eenmaal bevrucht is blijft zij gemiddeld ongeveer 115 dagen zwanger. De tijger krijgt dan ongeveer twee tot drie welpen. De welpen zijn de eerste anderhalve week na de geboorte blind, daarna kunnen ze pas zien. Verder drinken de welpen de eerste 1 tot 2 maanden moedermelk, daarna beginnen ze pas met het eten van vlees.

De tijger als huisdier

Het is in Nederland verboden om tijgers en leeuwen als huisdier te hebben. En terecht, het zijn immers wilde, gevaarlijke dieren. In landen als de Verenigde Arabische Emiraten is het populair om een tijger, leeuw of cheeta als huisdier te hebben. De superrijken maken de beesten tam. Inmiddels is het vanaf 2017 gelukkig verboden in de Verenigde Arabische Emiraten. Op het hebben van een tijger als huisdier staan hoge geldboetes.

De tijger in het wild

Een tijger voelt zich thuis op veel verschillende plekken. De tijger leeft voornamelijk in Azië. Daar is hij te vinden in de bamboewouden van China en in naaldbossen in heel Azië. Een tijger kan zich makkelijk aanpassen en kan daarom in veel verschillende gebieden leven. Belangrijk is dat de tijger de beschikking heeft over genoeg prooien om op te jagen en een groot leefgebied.

tijger sneeuw

Leuke weetjes

DierNL en de tijger

Tijgers dreigen uit te sterven en daar is maar één reden voor: de mens. Door zijn mooie vacht is de tijger een populair dier op de zwarte markt. De zwarte markt is een illegale markt waar verboden producten worden verkocht. Stropers jagen hierdoor veel op de tijger waardoor de tijger dreigt uit te sterven. Een andere reden dat de tijgers met uitsterven wordt bedreigd is dat de leefgebieden van de tijgers steeds kleiner worden doordat het aantal mensen op aarde maar blijft toenemen. Oerbossen worden gekapt door de mens voor eigen gebruik maar dit gaat ten koste van het leefgebied van de tijger. De tijger is nu een beschermde diersoort geworden. Het is streng verboden om op de dieren te jagen en er wordt gezorgd dat de leefgebieden van de tijgers niet verder worden aangetast. DierNL kan hierbij helpen door dit onder de aandacht te brengen en mensen zich ervan bewust te maken. Ook kan DierNL goede doelen steunen die zich inzetten voor de tijger. 

Stiching DierNL

Help de dieren in nood

In Nederland worden nog altijd vele dieren verwaarloosd en aan hun lot overgelaten. Help deze dieren.

Word donateur

Initiatieven die DierNL o.a. ondersteunt

Bekijk hier al onze projecten

Contact

Honingzwam 127, 7324 CC APELDOORN

Telefoon: 055 – 785 62 68

KVK-nummer: 61863157